dinsdag 26 mei 2015

PopCo van Scarlett Thomas

PopCoPopCo by Scarlett Thomas
My rating: 3 of 5 stars

Popco is onevenwichtig, saai, inmiddels nog net niet irritant verouderd (wie is nog onder de indruk van wifi?), te vaak pamfletterig en opdringerig uitleggerig. Het is, samengevat, een slecht opgebouwde veel te dikke poging tot een schotschrift, maar - en dat is óók belangrijk - het heeft een goed hart.

Het is het hartverwarmende streven van Thomas om bijvoorbeeld de wijze waarop bedrijven kinderen (en hun ouders) inpakken en tot belachelijke uitgaven voor waardeloze ‘plastic dingen te dwingen’ in een pakkend verhaal te vatten, samen met de aangrijpend beschreven belevenissen van de hoofdpersoon als jonge tiener op school, die ervoor zorgen dat het boek enigszins boeit. Het had alleen zoveel beter gekund als Thomas niet al haar verontwaardiging en opgedane kennis in één verhaal had willen stoppen. Het is teveel, te naïef en daardoor zo ongeloofwaardig dat het onmogelijk wordt om je ‘ongeloof op te schorten’ en mee te blijven gaan. De maatschappelijke en technologische veranderingen tussen het tijdstip van schrijven van dit boek en nu helpen niet mee om het verhaal geloofwaardig te maken. Bovendien, laat ik daar eerlijk over zijn, door homeopathie zo ernstig te nemen te laten nemen door de hoofdpersoon en zo’n grote rol te laten spelen, is het op een gegeven moment voor mij niet meer mogelijk in het gezonde verstand van de hoofdrolspeelster en haar medestanders te blijven geloven. Naïef en lief zijn ze, dat dan weer wel.

Nee, het is niet Thomas’ beste roman, het mag niet in de schaduw staan van The End of Mr. Y, maar als boek voor het slapen gaan, is het prima. Bovendien heeft Thomas het tienermeisjesleven op een school zo gruwelijk goed beschreven dat dat deel verplichte kost voor ouders en onderwijzenden zou moeten zijn. Daar heb ik wél van wakker gelegen…

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten