zondag 2 februari 2014

The museum of scandals van Éléa Baucheron, Diane Routex

The Museum of Scandals: Art that Shocked the WorldThe Museum of Scandals: Art that Shocked the World by Elea Baucheron
My rating: 4 of 5 stars

De titel van het boek geeft natuurlijk al weg wat de onderstaande kunstwerken met elkaar gemeen hebben. Het zijn stuk voor stuk kunstwerken die tot heftige protesten, oproepen tot verbod of spotternijen hebben geleid. Met 21ste eeuwse ogen en ervaring bekeken is dat soms moeilijk te begrijpen, in andere gevallen is dat geen enkel probleem.


Zo is het nu moeilijk te begrijpen dat het prachtige Rain, steam and speed van Turner protesten opriep en hij van onkunde werd beticht. Begrijpelijker of in ieder geval voor de hand liggender is het boos worden van mensen als zij geconfronteerd worden met een devote Hitler. Zeker als dat beeld middenin Warschau staat.

Een van mijn favoriete foto's in het boek betreft een kunstwerk van Jeff Koons dat tentoongesteld staat in een ander kunstwerk: Versailles. Zo clashend, maar daardoor ook weer zo mooi samengaand dat ik het adembenemd mooi vind en het graag in levende lijve zou hebben willen aanschouwen.


The museam of scandals geeft een prachtig beeld van onze eigen morele grenzen, die van mensen in vroeger tijden, waar die grenzen vrijwel verdwenen zijn en waar ze nog - al dan niet opgerekt - zijn. Neem bijvoorbeeld Ruan van de Chinese Xiao Yu of een deel van het werk van Otto Muehl. Daar werd ik ongemakkelijk van, net als van Helena van Marco Evaristti. Daarom eindig ik maar, net als het boek met mr. Brainwash. Ook een tikje ongemakkelijk soms, maar minder schokkend dan een door een toeschouwer tot pulp geblende goudvis...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten