vrijdag 29 augustus 2014

De Nederzetting van Assaf Gavron

De nederzettingDe nederzetting by Assaf Gavron
My rating: 5 of 5 stars

Het was niet de bedoeling van Otniël Asís om een nederzetting te
stichten, maar nu de trailers naast zijn boerderij staan en
allemaal bewoond worden, er een weg is aangelegd, de bewoners door
het leger beschermd worden en ze de steun hebben van de rijke
Amerikaan en voorstander van kolonisatie, Sheldon Mamelstein, wordt
het tijd om van Maälè Chermesj C een officiële nederzetting te
maken. Helaas veroorzaakt het verhaal van een journalist die geheel
per ongeluk in Maälè Chermesj C verzeild is geraakt, internationale
opwinding en verontwaardiging en moet het ministerie van veiligheid
beslissen de nederzetting te ontruimen.

Dat is de simpele, korte rode draad van De Nederzetting: het verhaal van een handjevol bewoners op een heuveltop op de Westelijke Jordaanoever, een schitterende omgeving met prachtige vergezichten en uitzicht op de olijfbomen van hun Palestijnse buren in Charmisj. Het verhaal is echter niet simpel, niet kort en ook al niet één. De Nederzetting zit vol verhalen. Elke bewoner is een verhaal, net als elke bezoeker, zelfs de grond is een verhaal:

Het bleek dat de grond, zoals al bekend was, meerdere statussen had: een gedeelte, namelijk het stuk bij de toegang naar de nederzetting, was inderdaad staatsgrond en viel onder de jurisdictie van Maälè Chermesj; van een ander stuk, dat van de speeltuin en het midden van de heuvel waar de meeste caravans stonden, was de eigendomsstatus onduidelijk; het zuidelijke, lagergelegen terrein waarop een deel van Otniëls akkers lagen, was particulier bezit van een Palestijn die in Beiroet woonde; en het stuk aan de rand van de kloof van Chermesj was eigenlijk beschermd natuurgebied, dat wil zeggen: Israëlisch grondgebied, dat niet bebouwd of bewoond mocht worden.

Alsof het al niet ingewikkeld genoeg is, komt de muur ook nog 'langs'. Dwars door de olijfgaarden van de Palestijn van wie de bezoekende broer van Gavriël Nechoesjtan - voorheen Gabi Cooper geheten, die bezig is een huisje te bouwen aan de rand van de kloof - dolgraag de olijfolie wil kopen om als 'echte authentieke olijfolie' te verkopen in Tel Aviv. En dwars door de velden van Otniël Asís en de nederzetting heen. Het verenigt voor heel even de Palestijnse bewoners van Charmisj met de bewoners van de illegale nederzetting.

Met Gabi Cooper en zijn broer Ronni zijn, naast Maälè Chermesj C, de hoofdpersonen genoemd. Als een klimop groeit, vertakt en verspreidt het levensverhaal van de broers zich door alle andere verhalen in het boek en wordt langzamerhand duidelijk dat zij net zo ingewikkeld zijn als de grond van de Westelijke Jordaanoever.

Assaf Gavron's De Nederzetting is een lichtvoetig en bij tijd en wijle bijna Etgar Keret-achtig absurd verhaal over mensen die leven in een krankzinnige, maar ook tragische omgeving waar ze denken rechten te hebben die ze niet hebben en waarvan ze diep van binnen ook wel weten dat die niet koosjer zijn. Gavron schrijft met mededogen, maar recht voor zijn raap over deze kolonisten en hun daden. Hij zet daarbij met een minimum aan woorden mensen en gebeurtenissen bewonderenswaardig messcherp neer. Het is meer dan 'show not tell' bij Gavron, het is 'feel not tell'. Dat dat aspect van het schrijven van Gavron de vertaling heeft overleefd, is te danken aan de fantastische vertaling door Sylvie Hoyinck.

Recensie geschreven voor Dizzie.nl.

View all my reviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten