maandag 6 januari 2014

Nooit meer De avonden, maar wel slapen

Gisterochtend luisterde ik de laatste aflevering van De avonden af, een programma dat ik nooit live beluisterde, maar sinds een aantal jaren, via de podcasts die de VPRO beschikbaar stelde. Fijn om al die vertrouwde stemmen te horen en wat was ik het eens met Jeroen van de Kan die het niet kon laten om zijn verontwaardiging over het verdwijnen te ventileren. Dat mocht eigenlijk niet, want er moest vrolijk afscheid genomen worden en vooral vooruit gekeken worden, want met Nooit meer slapen komt er een prima vervanger op de veel beter beluisterde Radio 1!


Inmiddels is het programma van de eerste week bekend en - eerlijk is eerlijk - er valt veel te genieten voor boekenliefhebbers:
  • een ontmoeting met schrijfster Franca Treur naar aanleiding van haar roman De woongroep
  • een gesprek met schrijfster Maartje Wortel over haar derde boek IJstijd, waarin ze de uitgeverijwereld op de korrel neemt
  • een gesprek met Manon van der Heijden over het boek Misdadige vrouwen
  • een bijdrage van schrijfster en dichteres Ester Naomi Perquin, die deze week dagelijks op het nieuws reageert
  • een reportage over het Groningse verleden van Appie Alberts. Herman Sandman schreef een boek over de man die bekend is als zowel doctor in de organische chemie als frontman van AA & The Doctors: Appie Alberts, doctor in de rock-‘n-roll
  • een gesprek met schrijver Martin Schouten over zijn herdrukte boek Billie en de president
  • Op vrijdag wordt Nooit Meer Slapen voorafgegaan door het 20-delig hoorspel Bonita Avenue, een bewerking van de gelijknamige roman van schrijver Peter Buwalda. Na afloop van het eerste deel van het hoorspel schuift Peter Buwalda aan om over Bonita Avenue te praten.
Voor wie van verhalen houdt, waren de andere items van De avonden over Beeldende kunst, Design, Film, Muziek en Theater vrijwel altijd net zo luisterwaardig als de Boeken-items en ongetwijfeld geldt dat ook voor de andere items in Nooit meer slapen. Ik ga ervan uit dat de VPRO, zoals gebruikelijk, podcasts ter beschikking zal stellen, zodat ik in de trein, tijdens het uitmesten en allerlei andere blik-op-oneindig-geen-eisen-aan-verstand-stellende werkzaamheden kan blijven genieten van het nieuws op het gebied van cultuur en vooral literatuur. Ik wens Nooit meer slapen veel succes en hoop dat ze het minimaal net zolang volhouden als De avonden (en dus net zo lang mijn routineklussen fijn maken!).

illustraties van Siegfried Woldhek
Ondertussen, voor wie dat gemist heeft, kan er drie uur naar Tomas Ross en Joke van Leeuwen geluisterd worden, die in december aan een marathoninterview werden 'onderworpen'. Via deze link on line te beluisteren en via de podcastpagina van de VPRO te vinden als downloadbare mp3's, net als de vier andere marathongeïnterviewden: Alexander Pechtold, Tinkebell, Carolien Roelants en Coen Teulings.

Gelukkig is er één radioprogramma waar ik naar luisterde (meestal via podcasts, maar op donderdag altijd in de auto onderweg naar mijn filosofieavond) op dezelfde zender én hetzelfde tijdstip gebleven: 

Kunststof van de NTR
Op tweede kerstdag was de dichter Erik Jan Harmens te gast. Het werd een gesprek dat over exen ging, over porno, minderwaardigheidsideeën, maar ook en vooral over zijn nieuwste dichtbundel Open Mond. Een van de gedichten die hij voordraagt is
je bent een bijl ik wil je likken
bekommerd om ooit ons
kouder dan mijn vader
al kankerlang onder de grond

als ik je aanraak zeg je au
op zo’n manier dat ik het wil verbinden

uiteindelijk sta je niet met lege handen
maar wat je vasthoudt wil je niet hebben
Maar wat je eigenlijk niet mag missen, is het laatste gedicht dat Harmens voordraagt. Het gedicht waar zijn zoon, die achter het glas in de studio de uitzending bijwoont, iedere keer dat hij het hoort laat schaterlachen....

Afgelopen donderdag was Simone Saarloos bij Kunststof aanwezig, maar die aflevering heb ik nog niet beluisterd vanwege de winterstop van mijn filosofieavond. De podcast heb ik inmiddels wel gedownload en staat klaar op mijn mp3-speler.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten